Επικοινωνία
Τ. 211.2159.891
F. 211.0125.431
Ευξείνου Πόντου 147
Ν. Σμύρνη, 17123 Αθήνα

Διαχείριση στρες


 

 

 

Το στρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων μας!

Ωστόσο, λίγοι από εμάς το διαχειριζόμαστε εποικοδομητικά!

 

 

Τι είναι το στρες και το άγχος?

 

    Το στρες είναι το σύστημα συναγερμού του οργανισμού μας όταν βρισκόμαστε σε απειλή. Το άγχος από την άλλη, είναι το συναίσθημα που το συνοδεύει. Ο μηχανισμός του στρες, παρόλο που αρχικά μας προστάτευε όταν ζούσαμε εκτεθειμένοι στη φύση, είναι απαραίτητος ακόμα και σήμερα. Σκεφτείτε ότι διασχίζετε το δρόμο και ένα αυτοκίνητο έρχεται κατά πάνω σας. Αν δε νιώσετε ανησυχία, δε θα ενεργοποιηθεί το σώμα για να επιταχύνετε και θα κινδυνεύσει η ζωή σας.

    Σήμερα, τα πραγματικά απειλητικά ερεθίσματα δεν είναι τόσο συχνά, όσο τα αντιλαμβανόμενα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μας απειλεί το ίδιο το γεγονός αλλά το πώς εμείς το αντιλαμβανόμαστε και το ερμηνεύουμε. Μία σκέψη ή μία ανάμνηση είναι επίσης ικανές να ενεργοποιήσουν το σύστημα του στρες και αυτό γιατί το σώμα μας δεν ξεχωρίζει την πραγματική από την αντιλαμβανόμενη απειλή. Σήμερα γνωρίζουμε όλες τις εγκεφαλικές περιοχές και τους νευροορμονικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για την εκδήλωση του στρες.

 

 

Γιατί να κάνουμε διαχείριση στρες?

 

    ...γιατί το στρες προκαλεί πολλά συμπτώματα που μας δυσκολεύουν στην καθημερινή μας ζωή, όπως πονοκεφάλους, δυσκολίες στον ύπνο, κούραση, απώλεια της όρεξης, δυσκολίες στη συγκέντρωση και τη μνήμη και πολλά άλλα.    Επίσης, σε βάθος χρόνου, το στρες έχει συνδεθεί με πολλές σύγχρονες και χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά και τα αυτοάνοσα νοσήματα, τις μεταβολικές διαταραχές, την κατάθλιψη, τις δερματικές παθήσεις, τους μυοσκελετικούς πόνους, ακόμα και με κάποιες ειδικές μορφές καρκίνου.

 

 

Τι θα κερδίσω αν μάθω να διαχειρίζομαι το στρες?

 

    Η διαχείριση του στρες έχει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη. Αρχικά επιτυγχάνεται η πολυπόθητη σωματική χαλάρωση, η οποία συχνά συνοδεύεται από βελτίωση του ύπνου και αύξηση της ενεργητικότητας.

    Η μακροχρόνια διαχείριση του στρες, εκτός του αισθήματος χαλάρωσης, παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη στη συνολική υγεία, όπως βελτίωση της διάθεσης και του αισθήματος αυτοελέγχου, βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών (συγκέντρωσης, μνήμης, προσοχής), αύξηση της κοινωνικότητας, βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων, αποτελεσματικότερη διαχείριση δυσκολιών, ανάπτυξη αισθήματος ευεξίας και μείωση πιθανότητας εμφάνισης ποικίλων νοσημάτων.

 

 

Τι περιλαμβάνει η διαχείριση του στρες?

 

    Η διαχείριση του στρες πραγματοποιείται ατομικά ή ομαδικά σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων.

    Η αποτελεσματική διαχείριση του στρες βασίζεται στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην εξάσκηση ποικίλων τεχνικών τόσο του νου όσο και του σώματος.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμβουλευτική για τον τρόπο ζωής αλλά και εκμάθηση τεχνικών όπως διαφραγματικές αναπνοές, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, καθοδηγούμενο οραματισμό, αντικατάσταση δυσλειτουργικών/στρεσογόνων σκέψεων, εξάσκηση στη θετική σκέψη, νοερή απεικόνιση, mindfulness (ενσυνειδητότητα), αυτόματη γραφή και πολλές άλλες αποτελεσματικές τεχνικές.

 

 

 

    Ο στόχος μας είναι να έχουν όλοι ανεξαρτήτως, τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας!

 

 

 

 

 

 

 

 Εκδήλωση Ενδιαφέροντος


Όνομα Μήνυμα
email
ΤηλέφωνοΕπικοινωνία
Τ. 211.2159.891
F. 211.0125.431
Ευξείνου Πόντου 147
Ν. Σμύρνη, 17123 Αθήνα